Vogelwerkgroep Zoetermeer

Welkom bij de Vogelwerkgroep Zoetermeer. Al meer dan 30 jaar een actieve vereniging voor vogelstudie en vogelbescherming. Op de pagina ACTUALITEITEN vindt u oudere berichten van de vereniging. Raadpleeg ook onze AGENDA

 

Verslag lezing Lex Raat over tweedimensionale vogels

Op 14 november was Lex Raat bij ons te gast om ons wat meer te vertellen over hoe vogels in het verre en nabije verleden werden geportretteerd. Het werd een boeiende vertelling waarin Lex ons meenam naar de Romeinse tijd waar veldheer Plinius in een heuse encyclopedie aandacht aan vogels besteedde en hoe dit werk zich in de loop der tijd ontwikkelde. Maar de stempel die de Indieganger Joan Gideon Loten, over wie Lex zelfs een boek geschreven heeft, drukte op het portretteren van vogels kwam uitgebreid aan bod.

Uiteraard mocht het omvangrijke boek van Sepp en Nozeman ook niet ontbreken. Bijzonder waren ook de oude en zeer oude boeken die fysiek aanwezig waren.

Het verslag van deze lezing is HIER te vinden. 

tegels

30 november: Ledenexcursie zuidpier Scheveningen

Bij nader inzien zijn de Rhoonse Grienden ongeschikt voor een excursie met deze onvoorspelbare weersomstandigheden. Greet en Fanny gingen afgelopen zondag naar de zuidpier/havenhoofd van Scheveningen waar – net zoals op vele plaatsen, erg weinig vogels te zien waren. Maar wel steenlopers en paarse strandlopers. We besloten voor de laatste excursie van het jaar op 30 november hier naar toe te gaan. De pier is zeker niet zo lang als die van IJmuiden vandaar dat het een korte excursie is. We kunnen altijd nog een kijkje nemen in een van de havens.

Tegelijkertijd is het SOVON dag en zullen leden van onze vwg daar heen gaan.

Heb je zin om mee te gaan? Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef aan als je wilt rijden want auto’s zijn soms schaars. Toch streven we er naar om met zo min mogelijk auto’s te rijden. Rond 13.00 uur zijn we terug.

 Vertrek 09.00 uur op parkeerplaats Meerzicht (Eesterwaard) bij de brievenbus/ingang winkelcentrum.

Tomtom: Parkeerplaats Einde Houtrustweg,Den Haag. 50 km vv a 0.24 eurocent is 3 euro bij 4 personen per auto (inclusief parkeerkaart)

Van de excursiecommissie gaan Wilma en Fanny mee. Het zou fijn zijn als zich een vogelaar met telescoop zou aanmelden.

zuidpier scheveningen

Wij steunen actieplan Stikstof 

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat er nu veel te doen is rondom stikstof: bouwbedrijven hebben zorgen omdat projecten stilliggen, boeren voeren actie omdat ze bang zijn dat maatregelen hun bedrijfsvoering gaan raken en politici weten niet goed hoe de impasse doorbroken moet worden.  Het belangrijkste is echter dat de natuur jarenlang heeft moeten lijden onder een gebrekkig stikstofbeleid en er nu slecht voor staat. Een oplossing moet dus niet primair gevonden worden in de vraag hoe er na de Raad van State uitspraak toch doorgegaan kan worden met activiteiten die leiden tot meer stikstofuitstoot, maar hoe we de natuur er weer zo snel mogelijk bovenop gaan helpen.

Naast het Rijk spelen ook de provincies een belangrijke rol bij die opgave. Daarom wil de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, onder andere gesteund door onze vogelwerkgroep, de provincie Zuid-Holland meegeven dat nu hét moment is om werk te maken van een effectieve aanpak die leidt de structurele reductie van stikstofemissies en het herstellen en versterken van natuur. De federatie heeft hiervoor een actieplan opgesteld met 14 concrete maatregelen in Zuid-Holland. Zij willen hiermee voorkomen dat de belangen van reguliere agrariërs die nu actief protesteren de boventoon gaan voeren in het provinciale stikstofbeleid, maar er werk gemaakt gaat worden van echte oplossingen waarmee heel Zuid-Holland erop vooruit gaat.

Het plan zal aangeboden worden 6 november, voorafgaand aan de vergadering van de Statencommissie Klimaat, Natuur en Milieu (KNM). Het stikstofbeleid zal één van de breekpunten zijn in die vergadering

Het gehele plan is HIER te vinden.

 stikstof

   

8 november : Opening nieuw fietspad langs de Meerpolder

Langs het Buitenpark is een nieuw stuk fietspad aangelegd en de dijk verzwaard. Met dit nieuwe fietspad kunt u een compleet ‘Rondje om de Meerpolder’ fietsen. Op 8 november om 13.45 uur is de feestelijke opening. Kinderen van de Watersnip helpen met het inzaaien van de berm met bloemen voor bijen.  Komt u ook? 

Het programma is HIER te vinden

 

Vogels Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Met een leuke groep leden hebben we op 26 oktober een mooie herfstwandeling gemaakt door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Gelukkig was het droog maar het waaide wel stevig. Misschien hierdoor wel niet al te veel vogels gezien maar des te meer (burlende) damherten! Verslag is HIER te vinden.

2019 awd 1

 

Mooie herfstwandeling door Solleveld

Ondanks slechte weersvoorspellingen hebben we een prachtige wandeling door het Solleveld gelopen. Wat een enorm mooi en afwisselend gebied. Met drie auto's en 10 personen zijn we richting Ockenburg gereden, waar we al door Els en Kees uit Ooltgensplaat opgewacht werden. Tijdens de rit nog een regenbui maar bij  aankomst was het gelukkig weer droog.

Naast 37 vogelsoorten werden er ook  veel paddenstoelen gezien waaronder de vliegenzwam. Ook nog twee vlinders, de kleine vuurvlinder en de kleine parelmoervlinder en  tot slot een jonge bidsprinkhaan. Het gehele verslag is HIER te vinden.

 DSCN1929

Veel belangstelling voor publieksexcursie op 21 september

Op 21 september meldden zich 17 belangstellenden voor de publieksexcursie naar het Buytenpark. Het werd een mooie wandeling onder een stralend blauwe hemel waarin ook nog onze trektelpost werd aangedaan.

Het verslag is HIER te vinden. Foto's van Ernst van Erkelens

collage

Verslag themabijeenkomst 12 september Lezing van Henkjan Kievit

Op 12 september heeft Henkjan Kievit een lezing geven met als titel "Van de sneeuw tot aan het zand...een natuurreis langs uitersten". Hij nam ons daarbij mee naar het uiterste noorden van Europa en naar Afrika. Na een vasle start wegens wat technische problemen hebben de aanwezigen genoten van de schitterende foto's en de smeuige en beeldende manier waarop Henk Jan de plaatjes aan elkaar verbond.

Een verslag van deze presentatie is HIER te vinden.

 

Papegaaiduiker1

 

Genieten van een mooie wandeling in park vliegbasis Soesterberg

De bestemming van de excursie op de laatste dag van augustus was een heel bijzondere: de voormalige vliegbasis Soesterberg. Die heeft al een tijd zijn bestemming verlopen, maar er zijn er nieuwe voor in de plaats gekomen : een Nationaal Militair museum en een (natuur)park. Oh ja, en ook nog een plek waar zweefvliegtuigen kunnen opstijgen en landen. Met een vrij grote groep belangstellenden hebben we een heerlijke wandeling gemaakt door dit zeer afwisselende gebied. Helaas waren er niet heel veel volgelwaarnemingen, wat we ook wel hadden verwacht in deze tijd van het jaar. Maar er waren wel enkele bijzondere waarnemingen van andere diersoorten.

Foto's: Hennie, Kees, Jacques, en Greet.

Het complete verslag vind je HIER 

 soesterberg greet