Vogelwerkgroep Zoetermeer

Welkom bij de Vogelwerkgroep Zoetermeer. Al meer dan 30 jaar een actieve vereniging voor vogelstudie en vogelbescherming. Op de pagina ACTUALITEITEN vindt u oudere berichten van de vereniging. Raadpleeg ook onze AGENDA

 

Lezing over achteruitgang wilde eend

De Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker organiseert op 28 januari (aanvang 20:00 uur) een online lezing van Erik Kleiheeg (SOVON) over de achteruitgang van de wilde eend.

Wie er op let, merkt dat er steeds minder Wilde Enden zijn. Je ziet ze nog overal, maar toch is de Nederlandse broedpopulatie van de Wilde Eend sinds 1990 met een derde afgenomen. Nestsucces, overleving van volwassen vogels en jachtdruk lijken de afname van de Wilde Eend niet te kunnen verklaren. Maar hoe zit het met de overleving van de kuikens? Een verkennend onderzoek heeft laten zien dat het probleem waarschijnlijk ligt in de kuikenfase. Vervolgens is 2020 door Sovon uitgeroepen tot het jaar van de Wilde Eend en is aan burgers gevraagd om eendenkuikens te tellen. Onderzoeker Erik Kleyheeg heeft alle waarnemingen verwerkt in zijn meerjarige onderzoek. Tijdens de lezing bespreekt hij de resultaten.

Wil je deelnemen? Mail dat dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ,  dan sturen zij je de link.

Wilde eenden Adri de Groot

foto: Adri de Groot (vogeldagboek.nl

 

Van onze stadsvogeladviseur

In de mail een moo verslag van een aantal werkzaamheden waar onze stadsvogeladviseur Lia Koomen zich mee bezig gehouden heeft in 2020. Klik HIER voor het verslag.

oosterheem nestkasten 1

 

 

(Jeugd)fotowedstrijd in kader van Tuinvogeltelling 2021

Ben je nog geen 17 en heb je interesse in vogels en de natuur? Dan is dit misschien wel iets voor jou! In het kader van de Nationale Tuinvogeltelling op 29,30 en 31 januari organiseert de Vogelwerkgroep Zoetermeer een fotowedstrijd.
Heb je een mooie foto gemaakt van vogels in je tuin? Stuur die foto dan via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp “fotowedstrijd”. Je mag je foto ook plaatsen in onze Facebookgroep in een speciaal hiervoor gemaakt album. Het zou leuk zijn als je ook schrijft wat je aan vogels geteld hebt.
De maker van de mooiste foto is gratis een jaar lang lid van de Vogelwerkgroep. Dat betekent dat je NOG meer te weten komt over vogels en de natuur.
Alle informatie over de tuinvogeltelling vind je op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling
 

Koolmees111219

 

Corona leidt tot nieuwe (digitale) visie

2020 was een jaar waarin er veel niet door kon gaan. Dat trof ook onze vereniging. Zo moesten we de cursus stoppen en moesten onze maandelijkse uitjes in de vorm van excursies en bijeenkomsten missen. In dit soort periodes wordt je op jezelf teruggeworpen. Gelukkig zagen we veel vogelliefhebbers er toch ook op uitgaan naar al die prachtige Zoetermeerse natuurgebieden.

Voor het bestuur was de afgelopen tijd aanleiding om na te denken over alternatieve manieren om met onze activiteiten door te gaan maar ook over hoe we toekomstbestendiger vereniging kunnen worden. We hebben binnen onze vereniging heel veel kennis, niet alleen van vogels maar ook andere soortgroepen. Hoe kunnen we die nog beter inzetten dan we nu al doen?

En dan was er ook nog een rapport uit 2019 over hoe we meer jongeren aan ons zouden kunnen binden ("Toekomstige behouders van de Natuur" van Kelly de Vries).

Al met al kwamen we tot de conclusie dat het tijd was voor een nieuwe (digitale) visie/koers Het verder ontwikkelen van een digitaal platform (naast Whatsapp, Facebook en Instagram) is daar een onderdeel van.

Het nieuwe jaar wordt meestal ingeluid op de nieuwjaarsborrel. Maar die kan dus niet doorgaan. In de plaats hiervan hebben we een mooi nieuwjaar interview gehouden op een bijzondere locatie met onze voorzitter Marcel van der Tol. En deze hebben we geplaatst op ons Youtube kanaal.

Hieronder is de link te vinden.

Verder is daar ook de link naar het Youtube kanaal. Via een knop abonneren ben je er in de toekomst van verzekerd dat we nieuwe toevoegingen aan je melden..

We willen dit kanaal gaan gebruiken voor filmpjes van leden, interviews, workshops, presentaties, lezingen en cursusdelen.

Uiteraard zijn we heel benieuwd naar jullie reactie op deze ontwikkelingen in het algemeen en de video specifiek.

En wil je een bijdrage leveren aan deze ontwikkelingen, meld dat dat via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Link naar de video : https://youtu.be/RiDxRFY2NNY

Link naar Youtube-kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCekKeK56Lyz0pwR4goTYRvg

visie

 

 

kerstkaarje vwz voorkant

Beste lid van Vogelwerkgroep Zoetermeer,

2020 is in veel opzichten een bijzonder jaar. Zo waren er veel mooie waarnemingen maar heeft aan de andere kant ons verenigingsleven de laatste maanden door Corona op een laag pitje gestaan.

Met deze kaart willen we ons met jullie verbinden, want zonder (actieve) leden geen vereniging!

We wensen jullie hele fijne warme dagen toe en hopen dat we elkaar in 2021 weer snel echt tegen kunnen komen bij tellingen, excursies, bijeenkomsten enz.

Tot slot uiteraard ook veel geluk, gezondheid en vogelplezier volgend jaar.

Met hartelijke groeten,

het bestuur van de Vogelwerkgroep Zoetermeer

(Marcel, Jane, Arno, Joep, Hans)

 

Afspraken gemaakt voor nieuw seizoen slechtvalken De Kroon

Donderdagavond 26 november werd een coronaproof Microsoft teamsessie georganiseerd tussen stadsbioloog Hendrik Baas, Rob Langerak van Dura Vermeer, directeur Alex Limburg van Parkconcepts en vertegenwoordigers van de bewonersvereniging en Winfried van Meerendonk namens de Vogelwerkgroep Zoetermeer. Het doel was om de afspraken voor het beheer van de slechtvalk op het dak te bevestigen en de contacten en wensen/verwachtingen met elkaar uit te wisselen. De broedende slechtvalk geniet wettelijke bescherming vandaar.

Aan de hand van een powerpoint kreeg ik de gelegenheid om wat meer in detail in te gaan op het broedpaar slechtvalk op toren de kroon en de consequenties daarvan tijdens het broedseizoen.

Bewoners kregen de gelegenheid om vragen te stellen over de slechtvalken die door Hendrik en mij werden beantwoord.

Eerder in een mailwisseling ontvingen de nieuwe bewoners de gloednieuwe digitale slechtvalkfolder, aangepast aan de nieuwe situatie waarin de voormalige stadhuistoren van 10 nieuwe woonlagen werd voorzien.

Webcam

Wat zou het mooi zijn om achter je scherm het doen en laten van de slechtvalken te bewonderen. Daarom mijn oproep: Wie wil helpen bij het realiseren van een webcam en alles wat daarbij komt kijken (kostenplaatje, realisatie, externe contacten, type webcam en aansluiting op de site van de VWZ). Ik heb al het nodige voorwerk gedaan, maar nu moeten we doorpakken.

Folder

Er is ook een nieuwe VWG slechtvalkfolder gemaakt. Deze is HIER te bewonderen.

slechtvalk kroon

 

Verslag ledenexcursies 26 september naar de Groenzoom

Nadat Corona maandenlang roet in het eten gooide, werd op 26 september een herstart gemaakt met de ledenexcursies. Gekozen werd voor een fiets- en wandeltocht door de Groenzoom om zodoende het beste te kunnen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. We startten om half 9 met 13 deelnemers bij doog weer maar al snel vielen er een paar soms pittige buien. Daardoor lieten de bikkels zich niet uit het veld slaan en al snel bleek dat na regen inderdaad zonneschijn komt. Het was een zeer gezellige en leerzame ochtend met toch nog 50 waarnemingen!

Het hele verslag is HIER te vnden.

groenzoom canadezen