Vogelwerkgroep Zoetermeer

Welkom bij de Vogelwerkgroep Zoetermeer. Al meer dan 30 jaar een actieve vereniging voor vogelstudie en vogelbescherming. Op de pagina ACTUALITEITEN vindt u oudere berichten van de vereniging. Raadpleeg ook onze AGENDA

Algemene Ledenvergadering gaat in gewijzigde opzet door

Op 19 maart had onze Algemene Ledenvergadering (ALV) gehouden moeten zijn maar door de coronamaatregelen moesten we deze annuleren en uitstellen. De maatregelen zijn inmiddels op een aantal gebieden verlicht. Toch zien wij nog geen mogelijkheid om deze bijeenkomst in de oorspronkelijke opzet en bijbehorende sfeer veilig te organiseren. Het is ook onduidelijk wanneer we dit wel mogelijk zal zijn.

Daarom hebben we voor een andere aanpak gekozen, die uit twee delen bestaat. Het eerste deel is een vragenlijst die de agenda van de ALV volgt en waarin je je over een aantal punten kunt uitspreken.Het tweede deel is een vergadering via internet. Hierin bespreken we de vragen en opmerkingen die gesteld/gemaakt zijn. De instructie voor  deelname aan dit overleg is opgenomen in de vragenlijst.

De link naar de vragenlijst is gestuurd in een e-mail aan alle leden, die op 22 mei is verstuurd. Ook de jaarstukken zijn met deze mail meegestuurd.

Bent u lid en heeft u deze e-mail niet ontvangen, stuur dan even een bericht naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ALV

Corona maatregelen

De ontwikkelingen rond het Corona virus hebben tot de volgende besluiten van het bestuur geleid:

- De jaarvergadering die op 19 maart gepland was, stellen we uit tot een nog te bepalen datum. Hierover    volgen op een later moment mededelingen.

- De ledenexcursie van 28 maart gaat NIET door!

- De vogelcursus die op 17 maart zou starten is tot nader order uitgesteld. Op een later moment zal de organisatie bekend maken wanneer er een herstart gaat plaats zal vinden en hoe het programma er dan uitziet.

Over de consequenties voor aktiviteiten in de maanden na maart volgen via deze site en via de mail nog mededelingen.

Ook de Annet de Jong lezing gaat op 2 april NIET DOOR. Ook  hierover volgen later nog mededelingen.

corona virus

 

Ledenexcursie Landje van Geijsel: wel meer dan 1000 grutto's!

Met al die regen en wind en hoge temperaturen was het tot het laatste moment nog onzeker of de excursie naar het Landje van Geijsel Å«berhaupt wel door zou kunnen gaan. Maar met de techniek van tegenwoordig hield de organisatie zich  vast aan de voorspelling van de Buienradar dat het bij het Landje van Geijsel tot 12 uur droog zou blijven. En die voorspelling bleek te kloppen, het bleef een flinke tijd droog en de zon liet zich ook nog zien. 

Het Landje van Geijsel is beroemd om zijn plasdras gebied en is een  rustplaats voor de watervogels die naar hun broedgebieden onderweg zijn. Hier komen ze ook om op te vetten. In het voorjaar wordt het stuk land onder water gezet. Met al die regen van de afgelopen tijd zal dat vermoedelijk dat het dit jaar niet echt nodig is geweest.

Er was meer dan genoeg te ontdekken. Er stonden zeker 1000 grutto’s, pijlstaarten, wulp, smienten, slobeenden, scholekster, etc. Toen plots alle grutto’s de lucht ingingen en rondjes vlogen, gaf dat een schitterend gezicht.

Het hele verslag is HIER te vinden.

 200229 collage landje van geijsel Greet Laauw Joep HofmeesterHIER

 

Vogelcursus in recordtijd volgeboekt!

De vogelcursus die dit jaar gaat starten is inmiddels binnen een week na publicatie volgeboekt. We zijn hier natuurlijk heel blij mee. Er is kennelijk veel vraag naar een dergelijke cursus. Mensen die zich nu nog willen opgeven worden op een reservelijst of een wachtlijst geplaatst.

Een ander mooi alternatief is voor een klein bedrag (minder dan het cursusgeld!)  lid worden van deze mooie vereniging. Zo organiseren we maandelijks interessante lezingen en elke maand een excursie naar een mooi vogelgebied; aan deze excursies doen ervaren vogelaars mee waardoor je snel veel kennis opdoet. Voor lid worden:  https://www.vwgzoetermeer.nl/lid-worden 

volgeboekt

 

Jack Folkers boeit met lezing over Patagonië, Falkands en Paaseiland

Donderdag 13 februari was Jack Folkers bij ons te gast voor de eerste lezing van 2020. Een flinke groep van bijna 25 belangstellenden heeft bijna 2 uur geboeid naar hem geluisterd en genoten van zijn prachtige foto's. Jack heeft maandenlang rondgezworven door Pategonie en uitstapjes gemaakt naar de Falklands en Paaseiland. Iedereen was unaniem van mening dat Jack nog een keer terug moet komen. Het verslag van zijn lezing is HIER te vinden. 

Patagonie

 

Ook dit jaar weer een vogelcursus (reeds volgeboekt!)

Wegens groot succes van de vogelcursus in 2019 is besloten ook dit jaar weer een cursus te organiseren. De opzet dit jaar is echter wat aangepast. Waar vorig jaar de blokken vlak na elkaar gepland waren, hebben we ze nu wat meer over het jaar heen gespreid. Zo kunnen we een mooie koppeling maken met de jaargetijden en de vogels die dan te bewonderen zijn. Ook geven we zo beter aandacht aan een fenomeen als de vogeltrek.

Voor het overige lijkt de opzet op die van vorig jaar. Elk blok bestaat uit een theorieavond en een excursie. En natuurlijk hebben we voor elke deelnemer weer een mooi cursusboek samengesteld.

De kosten bedragen 32,50 Euro voor leden van de vogelwerkgroep en 35,00 Euro voor niet-leden. Er kan alleen voor de gehele cursus worden ingetekend.

Aan de excursie van blok 4 (naar de Zuid-Hollandse Zeeuwse delta) zijn wat extra bijkomende kosten gekoppeld voor het vervoer en eventueel de consumpties ter plekke.

De cursus kan door een beperkt aantal deelnemers worden gevolgd. Geef je dus snel op, want vol=vol.

Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer informatie over de verschillende blokken en de planning is HIER te vinden.

groep klijkers

 

Themabijeenkomst 13 februari : Jack Folkers over Patagonië!

Op 13 februari bezoekt Jack Folkers onze themabijeemkomst voor een lezing over de natuur in Patagonië, een desolaat landschap dat zich uitstrekt van de grillige pieken van de Torres del Paine in Chili tot de eindeloze pampa’s van Argentinië. Jack is van oorsprong geodeet (landmeetkundige) maar in 2004 raakte hij op zijn toenmalige werk uitgekeken en koos hij ervoor zijn leven een andere richting te geven. Van 2005 tot 2008 reisde hij in één grote trip door vijf continenten, maakte enkele 100.000-den foto’s en bezocht meer dan dertig landen. In zijn vrije tijd geeft hij (vogel)excursies, fotografiecursussen (in binnen- en buitenland). Hij is reisleider bij BIrdingBreaks. Meer info is HIER te vinden.

pinguins

Ledenexcursie Brouwersdam: koud, gezellig en veel gezien!

Met een grote groep hebben we zaterdag 25 januari de Brouwersdam en Plan Tureluur bezocht. De temperatuur was een graad of 4 boven nu maar het gevoel gaf aanzienlijk lager aan. De omgeving maakte het gelukkig mogelijk om tussendoor in de auto weer even op te warmen. We kunnen weer heel tevreden terigkijken op deze excursie met maar liefst 54 waarnemingen!

Het verslag is HIER te vinden.

excursie6

Groot onderhoud oeverzwaluwwand Oosterheem uitgevoerd

Na 12 broedseizoenen vond in januari groot onderhoud plaats aan de oeverzwaluwwand aan de Olof Palmelaan. Deze klus was een gezamenlijke actie van de vogelwerkgroep en de gemeente, zoals we al lang gewend zijn bij het jaarlijks onderhoud. Vrijwilligers verwijderden de buizen en zullen die later terugplaatsen. De gemeente regelde het afgraven en hervullen.

We hopen dat deze opknapbeurt en alle ervaringen van voorgaande jaren tot nog betere broedresultaten zullen leiden.

Hieronder een foto van de noeste arbeid. Alle foto’s zijn HIER te vinden.

buizen verwijderen oosterheem